Vad gör vi grönsaksodlare på vintern?

14.02.2019

Vi får ibland frågan vad vi gör under vintern när det inte går att odla utomhus. Särskilt mina äldre barn tycker att vi bara sitter och slappar hela dagarna, och vid första anblick kan det kanske verka så. Självklart är det inte lika arbetsintensivt som under resten av året, och visst går allt lite grann på halvfart, men här är ändå delar av vår att-göra-lista för lågsäsongen:

Granelunds Odlingar i vinterskrud
Granelunds Odlingar i vinterskrud

Bokföring 
Vi sorterar kvitton, vi räknar antal körda mil, vi konterar, bokför, och försöker till sist tolka årets resultat (vilket inte alltid är helt enkelt). Utifrån det gör vi sedan en budget för det kommande året. Allt det här tar sin tid, särskilt när man som vi är nybörjare och dessutom endast gör jobbet en gång per år, så allt hinner glömmas tills nästa gång det ska göras.

Planering av odlingarna 
För att veta hur mycket frön som behövs måste vi såklart veta vad och när och hur mycket av varje gröda vi vill få. Och för att veta det måste vi göra vissa mer eller mindre kvalificerade gissningar. Vad vill kunderna ha, och vid vilken tidpunkt? Vilka sorter ska vi välja? Det är många variabler att ta hänsyn till när det kommer till sortval. Det finns inte bara två sorters morötter att välja mellan, utan det är mängder i olika form, färg, utvecklingstid, lagringsduglighet, mm. Hos bara en av våra fröleverantörer finns det hela 36 olika sorters morötter att välja mellan. Och sen finns det ju så klart flera olika fröleverantörer.

Delar av vår odlingsplanering
Delar av vår odlingsplanering

Sorterna vi väljer måste också passa in i vårt odlingsschema. Utan odlingsschemat skulle det vara stört omöjligt att passa in alla olika grödor som ska sås och planteras vid olika tidpunkter. För vi sår ju faktiskt inte bara på våren, utan kontinuerligt under hela säsongen, ja faktiskt ända in på hösten för tidig vårskörd. Och varje odlingsbädd får husera upp till tre olika grödor i följd, vilket gör våra odlingar väldigt arbetsintensiva, men ger samtidigt en hög avkastning på liten yta.

Mikrogröntsodling
När utomhusodlingarna ligger begravda under snön får vi istället fokusera på odlingar inomhus. I vårt gamla gästrum har vi slängt ut bäddsoffan och ersatt med hyllor och lysrör. Där växer det just nu ärt- och rädisskott som vi säljer på REKO och till restauranger. Skott och groddar anses tillhöra något av det nyttigaste man kan äta, så det passar ju väldigt bra under den här mörka årstiden när färska grönsaker är en bristvara (iaf svenskodlade grönsaker).

Förkovran 
Det låter ju tjusigt, men i princip betyder det att vi läser böcker om odling, läser och skriver på forum, och kollar en hel del odlingsklipp på youtube. Det finns en hel värld av kunskap där ute som vi skulle vilja ta del av, men under sommarhalvåret hinns det ju inte med. Vi försöker också att hålla kontakten med andra odlare, både i närområdet och runt om i landet. Det finns självklart facebookgrupper där vi kan ta del av andras framgångar och misstag, ge och ta emot tips på allt ifrån sortval till verktyg till företagsekonomi. Utan alla dessa odlare hade vi nog ibland känt oss lite ensamma.

Utöver detta finns det alltid saker som behöver göras med huset eller djuren. Och så inte minst, vi har ju en liten bebis som behöver uppmärksamhet och omsorg. Det är självklart betydligt mindre att göra under vintern, men med tanke på att det är fullt ös resten av året tycker jag nog att vi förtjänar att vila lite också.

/ Lena