Vad gör vi grönsaksodlare på vintern?
Vi får ibland frågan vad vi gör under vintern när det inte går att odla utomhus. Särskilt mina äldre barn tycker att vi bara sitter och slappar hela dagarna, och vid första anblick kan det kanske verka så. Självklart är det inte lika arbetsintensivt som under resten av året, och visst går allt lite grann på halvfart, men här är ändå delar av vår att-göra-lista för lågsäsongen:

Bokföring
Vi
sorterar kvitton, vi räknar antal körda mil, vi konterar, bokför, och försöker
till sist tolka årets resultat (vilket inte alltid är helt enkelt). Utifrån det
gör vi sedan en budget för det kommande året. Allt det här tar sin tid,
särskilt när man som vi är nybörjare och dessutom endast gör jobbet en gång per
år, så allt hinner glömmas tills nästa gång det ska göras.
Planering av
odlingarna
För att veta hur mycket frön som behövs måste vi såklart veta
vad och när och hur mycket av varje gröda vi vill få. Och för att veta det
måste vi göra vissa mer eller mindre kvalificerade gissningar. Vad vill
kunderna ha, och vid vilken tidpunkt? Vilka sorter ska vi välja? Det är många
variabler att ta hänsyn till när det kommer till sortval. Det finns inte bara två
sorters morötter att välja mellan, utan det är mängder i olika form, färg,
utvecklingstid, lagringsduglighet, mm. Hos bara en av våra fröleverantörer finns
det hela 36 olika sorters morötter att välja mellan. Och sen finns det ju så
klart flera olika fröleverantörer.

Sorterna vi väljer måste också passa in i vårt
odlingsschema. Utan odlingsschemat skulle det vara stört omöjligt att passa in
alla olika grödor som ska sås och planteras vid olika tidpunkter. För vi sår ju
faktiskt inte bara på våren, utan kontinuerligt under hela säsongen, ja
faktiskt ända in på hösten för tidig vårskörd. Och varje odlingsbädd får husera
upp till tre olika grödor i följd, vilket gör våra odlingar väldigt arbetsintensiva,
men ger samtidigt en hög avkastning på liten yta.
Mikrogröntsodling
När utomhusodlingarna ligger begravda under snön får vi istället fokusera på
odlingar inomhus. I vårt gamla gästrum har vi slängt ut bäddsoffan och ersatt
med hyllor och lysrör. Där växer det just nu ärt- och rädisskott som vi säljer
på REKO och till restauranger. Skott och groddar anses tillhöra något av det
nyttigaste man kan äta, så det passar ju väldigt bra under den här mörka
årstiden när färska grönsaker är en bristvara (iaf svenskodlade grönsaker).
Förkovran
Det
låter ju tjusigt, men i princip betyder det att vi läser böcker om odling,
läser och skriver på forum, och kollar en hel del odlingsklipp på youtube. Det
finns en hel värld av kunskap där ute som vi skulle vilja ta del av, men under
sommarhalvåret hinns det ju inte med. Vi försöker också att hålla kontakten med
andra odlare, både i närområdet och runt om i landet. Det finns självklart
facebookgrupper där vi kan ta del av andras framgångar och misstag, ge och ta
emot tips på allt ifrån sortval till verktyg till företagsekonomi. Utan alla
dessa odlare hade vi nog ibland känt oss lite ensamma.
Utöver detta finns det alltid saker som behöver göras med huset eller djuren. Och så inte minst, vi har ju en liten bebis som behöver uppmärksamhet och omsorg. Det är självklart betydligt mindre att göra under vintern, men med tanke på att det är fullt ös resten av året tycker jag nog att vi förtjänar att vila lite också.
/ Lena