Paperpoten är här!

15.03.2019

5000 rödbetor, 9000 salladsplantor och 90000 spenatplantor är något av det som under kommande säsong ska ner i jorden här på gården! 90000 spenatplantor!


Att plantera ut grödor istället för att så dem direkt på tillväxtplatsen har många fördelar. Främsta anledningen är att de tar upp plats ute i fältet under kortare tid, vilket gör det möjligt att klämma in en eller två grödor till på samma plats under säsongen. Det gör yta 2-3 gånger mer värdefull. Att få ner 3-4 veckor gamla plantor i backen gör dessutom konkurrensen med ogräs mycket mer lätthanterlig. 
För det andra är det lättare att kontrollera temperatur och fuktighet inne i ett brätte än ute i jorden, och att ha optimala förhållanden för groningen gör grödans uppkomst mycket jämnare och finare.

Men hur lyckas man då plantera ut sammanlagt en bra bit över hundratusen plantor (okej, dom flesta är små små spenatplantor som sitter lite i grupp, men ändå) på mer eller mindre en och en kvarts person (att ta hand om en bebis kräver ju faktiskt nästan en heltidstjänst)?

Grönsaksbönderna som odlar flera hektar grönsaker har ju fiffiga planteringsmaskiner till sina enorma traktorer men vi mindre odlare har nästan alltid förpassats till att plantera ut grödan för hand ner i jorden. Till nu!
In träder Terratechs Paperpot transplanter.

Med sådd i ett smart pappersbrätte där grödan får bo i 2-4 veckor fäster man sedan brättet i planteringsverktyget och drar det över planteringsytan så att pappersbrättet vecklar ut sig och planteras ner i jorden. Lätt som en plätt!

Eller i alla fall i teorin. Lite trail and error och justeringar lär det nog vara i början. Men med lite övning planterar vi en salladsbädd, som vanligtvis tar uppåt en och en halv timme, på under en tio minuter. Det här kommer vara ett revolutionerande verktyg i vårt arbete!

/ Andreas